Kronisk stress
Er du stresset? Så kan en livsstilsændring reducere graden af stress og genoprette dine hormonelle balancer.
Det kan have afgørende indvirkning på dine energiniveauer og på dit humør.

Flere og flere mennesker oplever at have kronisk stress, muligvis også uden at de er klar over, at det er langtidsstresshormoner, der huserer i deres krop, og holder dem kørende. Faktisk kan mange blive helt afhængige af den følelse af at være effektive og handlekraftige, en livsstil, der ofte kombineres med et højt forbrug af kaffe, sukker, energidrikke eller andet stimulerende.

Vores hormoner har det bedst i balance, og de har alle stor betydning for vores mentale, fysiske og følelsesmæssige sundhed. Balance i kroppens hormoner kan udfordres af måden vi lever på, 2-4 det vi spiser og drikker, men også af angst, en tilstand, som mange har oplevet her under pandemien. Kommer blot et enkelt hormon i ubalance, så kan alle kroppens øvrige hormoner påvirkes. Undersøgelser har vist, at hormonel ubalance blandt andet kan ændre dit humør, din adfærd, din evne til at koncentrere dig og din sundhed generelt.1

Kortvarig stress udløser i første omgang stresshormonet adrenalin og dernæst langtidsstresshormonet kortisol. Disse hormoner hjælper os med at kunne handle hurtigt og effektivt. Bliver stressen – og dermed kortisoludskíllelsen – for langvarig og kraftig, så kan det ende med binyretræthed, udmattelse og udbrændthed.

Det er i binyrerne, kroppen producerer kortisol, og de små binyrer har kun en vis kapacitet. De er ikke designet til langvarig stress, og derfor udtrætter langtidsstress kroppen og forbruger mange ressourcer og mikronæringsstoffer. Med andre ord, langvarig stress kan ælde os før tid og gøre os trætte og uoplagte på grund af mangel på vitaminer og mineraler.

Derfor skal denne form for udbrændthed eller træthed, som alt for mange lider af, adresseres via binyre genopretning. Tilfør de næringsstoffer kroppen mangler og suppler med afstressende tiltag som for eksempel lange gåture eller cykelture, yoga, meditation eller mindfullness. En undersøgelse har vist, at massage ikke kun reducerede kortisolniveauerne med cirka 31%, men også øgede niveauerne af serotonin med 28%. Serotonin kaldes også for budbringeren af det gode humør.

En livsstilsændring med det formål at reducere graden af stress og genoprette kropslig energi og styrke kan være en helt afgørende beslutning, der kan have stor positiv indvirkning på din livskvalitet.

Læs også...


Dårlig søvn kan påvirke kroppens energifabrikker
Dårlig eller manglende nattesøvn kan påvirke vores indre biokemiske balance negativt. Forskningsresultater viser mulige forbindelser mellem begrænset søvn og øgede niveauer af oxidativt stress med mulig påvirkning af kroppens energifabrikker – mitokondrierne til følge. Læs mere her i artiklen. Søvn er et stærkt underkendt sundhedsparameter, idet kvalitetssøvn er helt afgørende for såvel vores mentale som […]
Kronisk stress
Er du stresset? Så kan en livsstilsændring reducere graden af stress og genoprette dine hormonelle balancer. Det kan have afgørende indvirkning på dine energiniveauer og på dit humør. Flere og flere mennesker oplever at have kronisk stress, muligvis også uden at de er klar over, at det er langtidsstresshormoner, der huserer i deres krop, og […]